Fiske

Kvaløya Nordre tilbyr mange gode fiskemuligheter. Området har en rekke vakre fiskevann, og de fleste vannene inneholder fisk. Det finnes både fjellvann og skogstjern, med varierende fiskestørrelser. For kart, se her.
Rakfjordvannet er ikke lenger under vår forvaltning.

Kvaløyvågen: Både Lomvannet og Stakkedalsvannet er unntatt fra fiskeområdet.
Personer opp til 16 år kan fiske uten kostnad.
Det er ikke tillatt med garnfiske og oterfiske i grunneierlagets område.
Anbefalte kart er Grunneierlagets jaktkart, eller turkart M711 Ringvassøy fra Statens kartverk (1:50000).
Her presenteres en oversikt over noen av vannene i området, komplett med nyttige tips om utgangspunkt, telting, avstand fra vei, og mer. En spesiell takk til Bent Broks for hans detaljerte beskrivelse av vannene. I tillegg er det inkludert anbefalinger for fluer og fiskesteder for enkelte av vannene. Disse rådene er gitt av Arvid Wiik, en entusiastisk friluftsperson og sportsfisker som ofte frekventerer området. Takk til ham også for å dele sine verdifulle erfaringer.
 
Kvantovannet :
Dette vannet er utmerket for å vekke interesse for sportsfiske hos de yngste. Vannet befinner seg omtrent en til en og en halv times gange i lett terreng fra innerst i Kvaløyvågen. Her kan man være sikker på å få mye fisk, selv om den kan være liten. Størrelsen på fisken ligger vanligvis mellom 100 – 400 gram, noe som er underholdende for de små.
 
Dankarvågvannet:
Dette vannet ligger like ved veien til Kvaløyvågen, kun fem minutters gange fra Dankarvågen. Vannet er synlig fra veien. Fiskebestanden i vannet har økt, og man kan vanligvis fange fisk som veier mellom 300 og 800 gram. Det er myrområder rundt hele vannet.
 
Skulsfjordvannet:
Du kan starte turen fra både Kvaløyvåg og Skulsfjord, med omtrent lik avstand. Fra Skulsfjord er det mulig å parkere ved bygdehuset og følge veien som går opp dalen til du ser vannet, en tur på omtrent 20 minutter. Fra Kvaløyvågen tar man kjerreveien innerst i bygden til vannet blir synlig, også dette en 20-minutters gange. Vannet har blitt betydelig bedre etter kultivering for noen år siden. I de siste årene har det blitt fanget fin fisk på opptil 800 gram. Det er mye myr i området, så husk å ta med støvler.
 
Langvannet: (Ovenfor Trondjord)
Det tar 10 minutters gange fra Skulsfjordvannet. Fisken kan være lunefull, men å bruke mark ser ut til å være effektivt. Fisken har et svakt rødfarget kjøtt, som er den mest fremtredende fargen.
Her finnes det stor fisk, men den vanlige størrelsen er rundt 300-600 gram.
Det beste fisket finner man på østsiden av vannet (siden som vender mot Kvalsundet).
Fisket er ofte best når det begynner å bli mørkt.
Fluefiske med blyvektede hareørenymfer og nymfe dykkerfortommer anbefales. Det brukes flere typer nymfer og tørrfluer.
 
Øverdalsvannet :
Parker ved bygdehuset i Skulsfjord og følg veien innover dalen før du tar svingen opp Øverdalen. Derfra går du til fots omtrent 45 minutter innover dalen.
Alternativt kan du gå direkte oppover fra bygdehuset, en noe mer krevende rute som tar rundt 30 minutter.
I dette området fanges det årlig fisk nær kiloen, med en gjennomsnittlig størrelse på omtrent 400 gram.
Det er også et flott område for teltovernatting. Området er ideelt for fotturer, og tilbyr fantastisk utsikt fra de omkringliggende toppene. Terrenget er litt myrlendt, spesielt på sørsiden.
 
Rismålsvannan:
Omtrent 45 minutter fra skytebanen i Skulsfjord. Fangstene er ikke like store som før vannverket ble bygget lenger ned i elven, men det er vanlig med fisk på rundt 300 gram. Spesielt de to nederste vannene har fisk av litt størrelse. Det øverste vannet er best for de yngste, med mange, men små fisker på omtrent 100-200 gram. Vannene er omgitt av myrlendt terreng, så støvler anbefales. Det finnes noen svært dype hull i myrene rundt vannene, så det er viktig å være oppmerksom på hvor man setter føttene.
 
Kifjordvannet:
Ligger rett ved Kifjordtinden. Start turen fra Kvaløyvågen. Dette er en litt mer krevende tur, med omtrent 1,5 timers gange og en bratt stigning i begynnelsen.
Det kan være utfordrende å fiske her, men fisken som fanges er ofte av god størrelse.
Fra toppen av Kifjordtinden kan man nyte en fantastisk utsikt over Gåsvær og det åpne havet.
 
Laukvikvannet:
Det enkleste er å ta båten til Laukvika. Gå opp langs elvedalen fra Fredheim; det tar omtrent 30 minutter. Jeg har lite personlig erfaring, men jeg har fått en fisk som veide 850 gram. Det er fine teltplasser med god utsikt over til Vengsøya. Det er myr på den ene siden av vannet.
 
Lutelvvannet :
Det er en lang tur fra Kvaløyvågen, omtrent 2 til 2,5 timer å gå. Den enkleste veien er med båt til Kifjorden, etterfulgt av en bratt stigning. Det er rikelig med fisk, men størrelsene er ofte små.
 
Kalvedalsvannet:
Lett tilgjengelig fra toppen av Sørskaret, omtrent en 30-minutters tur. Passer godt også for de mindre erfarne sportsfiskerne. Fisken er av utmerket kvalitet, med størrelser på rundt 300-500 gram. I det øvre vannet kan det være utfordrende å fange fisk, og størrelsene er generelt mindre sammenlignet med det nedre vannet. Tromsø Jeger- og Fiskeforening har rettigheter til vestsiden av vannene.
 
Trollvannet:
Det er enkelt å gå fra svingen i Sørskaret og innover Bumannskaret. Omtrent tre kvarter å gå i lett terreng. Røye som er vanskelig å fange, men kan være stor. Et besøk til Mellaskarvannet kan også være smart; jeg har lite erfaring der, men vet at det ble fanget stor fisk for noen år siden. Området er fint for telt. Det er mulig å gå til Saudalsvannan herfra, noe som tar omtrent halvannen time. Når jeg fisker med fluestang, bruker jeg flytesnøre med nymfe og diver fortom. Jeg bruker en fortynget hareørenymfe, krokstørrelse 16, og en nymfe som tilsynelatende heter Pleasant Tail, krokstørrelse 18. Pleasant Tail er en nymfe jeg har veldig gode erfaringer med. Jeg foretrekker å fiske i dette vannet når det er mørkt. Den beste plassen å fiske på er østsiden av vannet, hvor det er dypest. Det er sjelden å se fisk vake i dette vannet.
 
Nordskarvannet:
Vannet er ikke langt unna Trollvannet, omtrent tre kvarter fra svingen i Sørskaret. Det er et fint område for teltliv. Ørretene her har et fiskekjøtt med en svak rødfarge. Det er fanget mye fisk her med fluestang og flytesnøre. Anbefalte fluer inkluderer Striking Caddis med sort kropp og vinger, krokstørrelse 20, og Dark Hendrikson, krokstørrelse 16.
 
Futrikelv-vannet (Storvannet)
Fra det gamle fergeleiet ved Futrikelv tar det 20-30 minutter å gå opp. Det er et flott område for teltleirer, og i tillegg står fjellbua vår mellom vannene
Vannet ble kultivert i 1999 og huser i dag ørret i forskjellige størrelser.
De beste fiskeplassene finner du på østsiden og i den øvre enden av vannet, hvor det er grunnt og litt siv. Sørlig vind gir ofte de beste forholdene.
De mest effektive fluene har vært Blue Dun, Black Gnat og en variant av Europea 12 med svart kropp og hvit vinge. Fluenes krokstørrelse bør være mellom 16 og 20.
 
Tindvannet:
Beliggende 100 meter øst for Futrikelvvannet, finner man ofte stor fisk og ser regelmessig imponerende vak.
 
Saudalsvannan:
Fra skytebanen i Skulsfjorden, gjennom Saudalen til vannene, tar turen omtrent en time. Fisket har forbedret seg etter at vannene nesten ble tømt på grunn av ulovlig garnfiske for noen år siden. Det er særlig det mellomste av de tre vannene som har sett en oppgang. Fiskestørrelsen ligger på rundt 300 – 600 gram, og det er en god sjanse for å fange steikfisk. Området byr på flotte teltplasser.